Bands

Ik zing tegenwoordig vooral in de Spaanse taal en doe dat in een drietal gezelschappen. In muzieksoorten, repertoire en bezetting zijn er overlappingen, maar de drie gezelschappen (Dedos Cantando, Tinto Sol en Tsigani) onderscheiden zich in kleur en instrumentarium.

 

Marietta Rust en Peter Gerards

Tsigani

Tsigani bestaat als trio nog maar kort, maar met gitarist Pascal Binneweg en gitarist/violist Don Hofstee heb ik een tweetal zeer ervaren musici aan mijn zij. Tsigani vertolkt op hun geheel eigen wijze de spirit uit de wereld van de flamenco, jazz en Zuid Amerikaanse muziek. We laten ons inspireren door de rijke traditie van deze wereld. Ons repertoire bestaat uit flamenco, Latin en jazz standards en is vol afwisseling. Van loom en lazy tot up tempo swing. We spelen eigen composities en bewerkingen van traditionals. Met Tsigani brengen we op speelse wijze een breed scala aan stijlen en klanken ten gehore met behulp van klassieke gitaar, viool en zang.

trio                 trio

 

Tinto Sol

Tinto Sol werd opgericht in de zomer van 2004. In dit gezelschap tref ik aan mijn zijde Pascal Binneweg op gitaar en Erik Huele op piano. Tinto Sol verwijst naar de rode gloed van de avondzon en ook naar de kleur van rode wijn uit het warmbloedige Spanje. Maar Tinto Sol is vooral een gezelschap dat op eigen wijze en in een bijzondere bezetting muziek maakt vanuit de flamenco en Latijns Amerikaanse traditie. Stem en gitaar, van oudsher DE flamenco-instrumenten, krijgen in Tinto Sol gezelschap van de piano, die in een vrije rol de muziek van subtiele klankkleuren voorziet. Deze bezetting maakt het mogelijk om een breed scala aan stemmingen op te roepen. We spelen eigen composities en bewerkingen van traditionals uit de flamenco en de Latijns Amerikaanse muziekwereld. In het Tinto Sol- programma is ook plaats voor Spaanse dans en percussie (castagnetten en caja). De cd: 'Traces Mundial' staat op het punt van uitkomen.

trio                 trio

 

Dedos Cantando

Eind jaren negentig werd ik gevraagd om mee te zingen met het Groninger gitaarduo van Dijk-de Leeuw. Na wat zoeken en uitproberen ging ik door met Janco de Leeuw en werd het gezelschap Dedos Cantando opgericht. Spaanstalig repertoire, gitaarbewerkingen van Tango-klassiekers en andere Latijns-Amerikaanse materiaal en veel eigen Spaanstalige stukken. Optredens niet alleen in het Noord Nederland maar ook in Frankrijk en Duitsland en een heuse studio CD "Rosas" in het jaar 2000 opgenomen in de Square Wave studio in Groningen en de Silvox Studio in Silvolde. Na deze CD viel Dedos o.a. door ziektes wat stil, maar rond 2008 kwam er nieuw leven. Dit resulteerde in twee nieuwe CD's (Sirena in 2008 en Arbol Milenario in 2012) en een andere bandbezetting. Ik word tegenwoordig op het podium bijgestaan door Wilco Tukker op gitaar en Harrie Dijkstra op bandoneon. De composities zijn nog altijd van de hand van Janco de Leeuw.